Przejdź do zawartości

Piaskowanie i lakierowanie roweru.

Nie jest dobrze przykładać dużą wagę do materii, ale też nie można ignorować tematu sprzętu. To jest właśnie dział traktujący o naszych miejskich pojazdach.

Piaskowanie i lakierowanie roweru.

Postprzez wojciech19 » 22 sty 2010, o 21:13

Jestem w trakcie renowacji starej niemieckiej damki. Utknąłem na etapie lakierowania. Konkretnie to szukam jakiegoś lakiernika, który wypiaskuje a następnie polakieruje wszystkie elementy, które tego wymagają.
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś mógłby polecić jakieś miejsce gdzie zrobią to fachowo i za przyzwoite pieniądze (na terenie Łodzi i miejscowości ościennych).
wojciech19

Re: Piaskowanie i lakierowanie roweru.

Postprzez Saurus » 23 sty 2010, o 01:03

Znajomy z usenetu poleca firmę Lakmil (nie znam adresu ale wystarczy wyszukać). 80 zł za malowanie z piaskowaniem, w przypadku samej ramy być może nieco mniej. Efekty:
http://inimicus.bikestats.pl/index.php?did=266012

Lakier proszkowy (jak tutaj) ma niestety tę wadę że wszelkie ozdobne elementy typu mufy na łączeniach rur (które rower prawdopodobnie posiada) odrobinę "zalewa" i zniekształca kontur. Poza tym powierzchnia nie jest aż tak gładka. Niestety lakier "samochodowy" prawdopodobnie będzie droższy chociaż w zależności od koloru można się dogadać aby ramę pomalowano "przy okazji". Można się także pokusić o samodzielne odmalowanie ramy lakierem samochodowym w sprayu który może dać bardzo dobre efekty przy zachowaniu pewnych zasad (jednak nie jestem pewien czy np. ja sam bym się tego podjął).
Saurus

Postprzez wojciech19 » 23 sty 2010, o 09:47

Spray to odpada. spreyem dosc czesto maluje, ale w tym przypadku chce aby to wygladalo porzadnie i bylo trwale.
do wypiaskowania i lakierowania jest rama, widelki, blotniki, obrecze, oslona lancucha, bagaznik i moze pare jakis drobniejszych czesci. rower niestety nie ma zadnych ozdobnych laczen rur, chociaz w tym przypadku to moze i plus.
sklaniam sie ku lakierowaniu proszkowemu. zobacze jeszcze na Pustej tego lakiernika, bo to praktycznie po sasiedzku, a nie wiedzialem ze tam wogole jest taki warsztat :)
wojciech19

Postprzez Saurus » 23 sty 2010, o 18:03

Niestety na Pustej nie piaskują.
Saurus

Postprzez kuman » 1 mar 2010, o 12:34

Hej,

Ja swoja stara damke piaskowalem i lakierowalem proszkowo na Dowborczykow w firmie Intercorund. To ta czesc Dowborczykow od strony Palmiarni. Firma naprawia felgi aluminiowe do aut itp. Wlasciciel jest konserwatorem zabytkow.
Piaskowanie z malowaniem kosztowalo 120 PLN i jest zrobione bardzo porzadnie.
Jedyne co sprawilo mi klopot to faktycznie gruba warstwa podkladu i farby co w wypadku niektorych elementow utrudnia potem ponowne spasowanie (np wcisniecie miseczek w suport czy spasowanie lampy przeniej po malowaniu).

Trzeba to sobie w tych miejscach oskrobac welna polerska. No ale taka specyfika lakieru proszkowego, za to czas sie dla mojej damki zatrzymal i sol zimowa nie ma dostepu do stali.

No i niestety elementy chromowane, o ktore prosilem zeby byly zasloniete przy malowaniu (a nie dalo sie ich zdjac z ramy) zostaly tez pomalowane. Wez to pod uwage jak bedziesz szykowal rame - jak zalezy Ci na tabliczce znamionowej z ramy to ja odnituj bo albo sie powygina w piecu od temperatury albo bedzie zamalowana razem z rama.

Powodzenia
Kuman
kuman

Postprzez velomanlodz » 9 mar 2010, o 19:11

Podpowiadam:
1/ 93-578 Łódź,Wróblewskiego
Lakiernictwo - proszkowe Tel.: 42 683 04 00
gold-tech@neostrada.pl

2/ Firma Orłowski w Szczecinie-gdny zaufania producent znakomitych rowerowych ram stalowych, także malowanie i z tego co słyszałem można przekazać rower w całości (rozmontowuja i ponownie składają) Niby daleko, ale warto spróbować.

tel. 091 3826301 Tel. 0501 208 258 lub mail orlowski@noi.pl

3/ bliżej, Firma Biobike w Toruniu. W necie krażą krańcowo różne opinie o tej firmie, ale zapewniam, że moj kolega w ubiegłym roku zawiózł do Biobike swoj rower szosowy do przemalowania ramy i jest z usługi zadowolony. Położono elegancki lakier czarny metalik. Stare powłoki lakiernicze usuwaja metoda chemiczną. Rozbierają i składają rower.
http://www.biobike.pl/index/service
velomanlodz

Postprzez Bez » 10 mar 2010, o 20:57

Witam.
Przed oddaniem jakiegoś elementu, np. ramy, błotnika do zakładu na piaskowanie i lakierowanie muszę go dokładnie oczyścić z pierwotnego lakieru? Jeżeli tak to co z elementami jaki rdza w niektórych miejscach, czy lakier który "domowymi" sposobami nie chce odejść?
Bez

Postprzez wojciech19 » 11 mar 2010, o 19:47

nie musisz usuwac lakieru. piaskowanie to mechaniczne usuwanie lakieru i innych zanieczyszczen z ramy :)
wojciech19

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Materia czyli sprzęt